Co děláte se spammerama?

Zde můžete diskutovat o nové verzi phpBB nebo jejím překladu.
Zamčeno
leschek
Kontaktovat uživatele:

Co děláte se spammerama?

Příspěvek od leschek » pát 15. lis 2013 12:29:25

Ahojte,
Zajímalo by mě, jak nakládáte na vašich určitě dobře zabezpečených fórech se spammerama? Dneska se mi totiž po dlouhé době objevil na fóru spam a já věděl, že musím smazat příspěvek, ale nějak jsem si nebyl jist, co s uživatelem. Nakonec jsem ho smazal přes administraci i s příspěvky, což mi přineslo další problém, a to, že po něm zůstalo prázdné téma (na přehledu témat byl název toho tématu, i když v něm nebyly žádné příspěvky - dokonce to šlo rozkliknout), které šlo naštěstí smazat přes moderátorský panel. Ale to jsem odbočil. Zajímalo by mě tedy co děláte a proč se spammery? Mažete je, banujete je nebo s nama děláte něco jinýho, co mě nenapadlo?

nikabb
Kontaktovat uživatele:

Re: Co děláte se spammerama?

Příspěvek od nikabb » pát 15. lis 2013 13:26:26

Se spammerama se bojuje pořád :-) No jak sem se tu nedávno ptala, na to co se stane když smažete uživatele (jestli se může zaregistrovat znovu) , tak radši nic nemažu. Jinak vlastně všechny příspěvky přesouvám do koše (nemažu) a ban dávám na IP net range (rozsah IP) dle ip v příspěvku a pak pokud se IP při registraci liší dávám také ban u této registrační. ;-)

neXoušek1

Příspěvek od neXoušek1 » pát 15. lis 2013 18:00:36

Jak se dá banovat rozsah v phpBB ?

Jinak já problém neměl nikdy, teď teprve dávám zase dohromady fórum po několika měsících absolutní neaktivity. Mě se osvědčilo i přes velkou hledanost v googlu a vysokou návštěvnost klasika:

- reCaptha + vlastní záludnější otázka
- povinná vlastní pole při registraci
- ověření uživatele emailem

A neměl jsem od té doby nikdy problém.

leschek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leschek » pát 15. lis 2013 18:07:03

Díky za odpověď.
Já moc dávat ban na IP adresu nechci, protože se může stát, že na jedné IP adrese může být i někdo nespamující, kdo pak nebude mít šanci se na fórum dostat (naše sídliště má třeba jednu vnější IP adresu). Příště asi raděj zabanuju jméno. V 3.1 by mělo být soft delete (asi by se to dalo přeložit jako dočasné smazání), kdy se příspěvek smaže, ale bude ho možný obnovit nebo smazat úplně. To by mohlo řešit problém s mazáním.

NeXoušek: Já používám jen otázku ověření uživatelovým mailem a docela mě spam překvapil, protože je tak záludná, že s ní mají problémy i někteří Češi a Slováci. Nicméně je to první spam po asi roce, tak zatím nemusím panikařit. Tolik antispamových opatřená jako ty dávat nechci, protože to podle mě nepomůže víc než jen dobrá otázka a navíc by mě asi odradilo se na takový fórum zaregistrovat, pokud by tam teda opravdu nebyly informace, který bych nutně potřeboval.

P.S. Jak se dá nastavit reCaptha + vlastní záludnější otázka? Já měl za to, že si můžeš vybrat jen jedno. Pokud teda nepoužíváš vlastní pole v profilu.

neXoušek1

Příspěvek od neXoušek1 » pát 15. lis 2013 18:14:53

Já bych také nedával tolika opatření, ale spojil jsem to trošku. Protože využívám phpBB pro takovou malou herní komunitu pro první českou mmorpg gamesku. Takže tam mám pole jako: účty ve hře, klanové sdružení. Dokud jsem měl jen otázku / capthu a ověření emailem měl jsem se spamem docela řádné potíže. Takže se pole hodili už k registraci a byl klid. A captha tam je spíše z recese.

Jinak mě by zajímalo v jakém tvaru se má rozsah ip adres banovat. Protože bych rád omezil proxy a ty jedou na veřejných ipv4, z 99,9% jsou to serverové balíky adres. Tak tam mě rozsah netrápí, ještě k tomu když je to zahraničí. Jinak české / slovenské adresy taky nebanuji, protože hlavně slováci mají adresy sdílené. Zabanuji jednoho a dalších 40 mě jich píše email proč jsou blokovaní. :D

leschek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leschek » pát 15. lis 2013 18:24:51

v administraci phpBB se píše:Zabanovat jednu nebo více IP adres

V případě většího množství IP adres vložte každou jednotlivě na nový řádek. Pro zadání rozsahu IP oddělte hraniční adresy spojovníkem (-), jako zástupný symbol použijte *.

nikabb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nikabb » pát 15. lis 2013 19:46:59

neXoušek1 píše:Jinak mě by zajímalo v jakém tvaru se má rozsah ip adres banovat.
Já ten rozsah beru vždy podle příspěvku uživatele. Což znamená: detaily příspěvku -> IP adresa tohoto příspěvku --> na tu klikneš aby se ti zobrazil ten WHOIS formulář a tam je např.

Kód: Vybrat vše

inetnum:      46.44.96.0 - 46.44.127.255 
zkopíruju si do schránky pouze číselnou hodnotu:

Kód: Vybrat vše

46.44.96.0 - 46.44.127.255
a dám normálně do seznamu BANů IP.

Tohle samozřejmě taky nedělám u CZ/SK adres, jen cizince :-)

nikabb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nikabb » pát 15. lis 2013 19:49:25

leschek píše:
v administraci phpBB se píše:Pro zadání rozsahu IP oddělte hraniční adresy spojovníkem (-), jako zástupný symbol použijte *.
:D jo tuhle nápovědu sem teda vůbec nepochopila ..... až sem přišla na ten postup viz. předchozí příspěvek.

neXoušek1

Příspěvek od neXoušek1 » pát 15. lis 2013 23:04:52

Okey, děkuji. Já jsem to tehdy zkoušel jako např. u firewallu 111.11.11.111/9. Což jsem zjistil že nefunguje, pak už jsem se potom nepídil. Toto dobrá informace, děkuji.

Zamčeno