Jak se dostat k heslu fóra ??

Máte problémy s instalaci phpBB3 nebo s konverzi z phpBB2 na phpBB3? Zde naleznete pomoc.
Pravidla fóra
Čim více informací poskytnete ve vašem dotazu, tim vyšší je šance, že se vám dřív dostane přesné odpovědi. Uveďte odkaz na vaše fórum, používané rozšíření a styly a zkuste sepsat úpravy na fóru za poslední týdny. Nezapomeňte uvést výstižný titulek tématu.
leschek
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se dostat k heslu fóra ??

Příspěvek od leschek » stř 07. kvě 2025 23:23:58

Na manuální registraci uživatelů v administraci existuje rozšíření.

Se spammerama se dá zatočit správně zvolenou obranou proti spamu – captchou. Dobře funguje správně zvolená otázka a odpověď (i když s nástupem IA ji asi boti dokážou rozlousknout. Nebo třeba tohle. Dále existuje tato věc, která taky může pomoct.

Aktualizace lze udělat po nahrání souborů na FTP a pak otevřením URL adresy v prohlížeči:

Kód: Vybrat vše

http://moje-forum.cz/install
To by mělo jít udělat bez přihlášení (tedy pokud se nepletu – aktualizoval jsem naposledy fórum před více než měsícem a už si to nepamatuju). Popřípadě by to mělo jít udělat až se dokážeš přihlásit.

yoshi

Příspěvek od yoshi » čtv 08. kvě 2025 8:52:27

Dnes to stále nefunguje. Stav setrvalý :-( . Problém není v databázi, není ani v počítačích uživatelů nebo u mne (například že by počítač uživatele byl nějak zavirovaný). Mám pod správou ještě jiné fórum (microforum.co.uk) , také verze 3.5.5, a tam se tento problém nevyskytnul a můžu se tam přihlásit ze stejného počítače. Porovnával jsem přes phpMyadmin databáze z microforum.co.uk a z finmaker.co.uk . Neobjevil jsem nic podezřelého.

Otázka stále zůstává: který soubor a jak se změnil ve foru, že znemožňuje přihlášení. Musí to být něco, co mění vložené heslo, které vepsal uživatel, který se právě přihlašuje.

Zkusím udělat upgrade na finmaker.co.uk. Kdyby to nešlo, napadlo mne nainstalovat znovu fórum a pak nakonec nahrát původní databázi a nakonec udělat upgrade.
Nebo nainstalovat rovnou novou verzi fora a nahrát nakonec původní databázi. Předpokládám, že novější verze fóra užívá stejnou strukturu databáze.
Nejlepší by však bylo objevit, který soubor se změnil, který tento problém způsobuje a nahradit pouze tento soubor.

Ohledně těch registrací a ochrany - captcha používám, problém neřeší. Boti se neregistrují. Boti jen šmírují a většinu jsem jich bloknul (typicky vše od Googla). Třeba ale semrusch je ruskej, sídlící v Singapore myslím. Také jsem ho bloknul. Problém jsou registrace ruských hackerů a asijských a afrických spamerů, kteří chtějí využívat forum pro vkládání jejich reklam a ruští hackeři (říkám jim Putinovi medvídci podle německého filmu Putins Bären) pro šíření Putinovi propagandy. Potíž je v tom, že přicházejí odkudkoliv a nedá se je odfiltrovat IP adresou. Captcha to nevyřeší. Putinovi medvídci mají zaregistrované a zřízené stovky webů po světě, na kterých generují všelijaké majly, třeba 1secmail.com a podobně. Někdy přijdou přes anonymizer v Rakousku.
české forum o podnikání www.finmaker.co.uk

yoshi

Příspěvek od yoshi » čtv 08. kvě 2025 11:49:33

Nejprve jsem zkusil fígl s druhým adminem přes phpMyadmin (viz jeden z odkazů nahoře):

As soon as you have done this, use the temporary admin account to change the details on the original admin account,
then delete the temporary account.
This is because:

anyone could use that account to log in to your board if you didn't change the password.
this temporary user has not been fully set up (e.g. it is not a member of the "Registered users" group,
so it won't have normal access to your forums).

To remove the account you will first need to remove ???founder??? status from it: ACP > USERS AND GROUPS tab > Manage Users > Admin1 > Overview > Founder = No

Výsledek: lze se přihlásit jako uživatel, ale ne následně do ACP. Takže to je k ničemu.

Zkusil jsem udělat upgrade. Upgrade se nepovedl, respektive se jej nepovedlo ani spustit. Objevila se prázdná stránka. Typicky, když je chyba v PHP kodech.

Smazal jsem verzi 3.3.5 a nainstaloval novou verzi (českou) 3.3.14 pro novou databázi. Výsledek po ukončení ínstalace:
Screenshot from 2025-05-08 09-27-06.png
výsledek po instalaci české verze
Začal jsem mít neblahé tušení, že bude problém. A byl. Přihlášení se nepovedlo. Hlásilo to stejnou chybu jako ve verzi 3.3.5: chybný password.
Napadlo mne zaregistrovat nového uživatele. To se povedlo, ale nepřišel potvrzující email. Vzápětí, asi po max. 5 minutách už jsem viděl, že už se registroval nějaký spammer "PhillipUh". Zkusil jsem registraci dalšího uživatele. To už nefungovalo. Stále se to točilo na souhlasu s podmínkami.
Smazal jsem novou databázi a vše co se nainstalovalo. Vrátím se k tomu večer (musím dělat jiné užitečné věci) a zkusím znovu nainstalovat původní verzi 3.3.5.

leschek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leschek » čtv 08. kvě 2025 17:04:34

Už mě nic nenapadá, asi bych zkusil požádat o pomoc na phpBB.com, konkrétně na této stránce.

yoshi

Příspěvek od yoshi » čtv 08. kvě 2025 19:07:40

Hmm... vrátil jsem se k instalaci. Přezkoumal jsem verze PHP. Takže
Fungující forum microforum.co.uk v anglické verzi 3.3.5, běží na PHP v. 5.6
Porouchaná verze finmaker.co.uk , nyní již odstraněná, v české verzi 3.3.5 běžela na PHP verze 7.1

Upgradoval jsem PHP ze 7.1 na 8.1 a zřídil nový adresář pro finmaker forum, znovu nainstaloval českou verzi 3.3.14. Situace stejná. Z linku Take mi to ACP se nelze do ACP dostat, hlásí to, že nemám administrátorská práva.
Vyhledal jsem ten soubor ... /phpbb/passwords/driver/base_native.php a otevřel ho v editoru. Problém je zde v této části:

public function check($password, $hash, $user_row = [])
{
return password_verify($password, $hash);
}

/**
* Return the value for this driver's algorithm
*
* @return integer
*/
public function get_algo_value()
{
return constant($this->get_algo_name());
}

/**
* {@inheritdoc}
*/
public function hash($password)
{
return password_hash($password, $this->get_algo_value(), $this->get_options());
}

/**
* {@inheritdoc}
*/
public function is_supported()
{
return defined($this->get_algo_name()) && function_exists('password_hash') && function_exists('password_needs_rehash') && function_exists('password_verify');
}

/**
* {@inheritdoc}
*/
public function needs_rehash($hash)
{
return password_needs_rehash($hash, $this->get_algo_value(), $this->get_options());
}

Potíž je, jak to opravit. Zkusím znovu vše smazat a instalovat verzi 3.3.14 anglickou, místo české, zda se objeví ten samý problém. Tím se zjistí, zda náhodou není problém v češtině. Když to nepomůže, bude nutno se vrátit k verzi 3.3.5 a zřejmě anglické, protože ta běží na microforum.co.uk bez potíží. Dám vědět výsledky pokusů. :-)

leschek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leschek » čtv 08. kvě 2025 20:35:30

yoshi píše:
čtv 08. kvě 2025 19:07:40
znovu nainstaloval českou verzi 3.3.14. Situace stejná. Z linku Take mi to ACP se nelze do ACP dostat, hlásí to, že nemám administrátorská práva
Nemůže to být protokolem http vs https? Jak jsem psal tady.

yoshi

Příspěvek od yoshi » čtv 08. kvě 2025 23:42:00

myslím si, že protokolem http vs. https by to být nemělo, protože microforum.co.uk normálně funguje na webu http.

Ale, zkoušel jsem od odpoledne až do teď instalace na různé jiné servery (celkem 4) a zkoušel jsem instalovat jak anglickou i českou verzi 3.3.5 tak také českou verzi 3.3.14. Všechny servery jsou http. Na třech serverech byl výsledek vždy stejný jako dříve: závada v souboru ... /phpbb/passwords/driver/base_native.php a tím pádem výsledek, že nemám administrátorské oprávnění. V posledním případě, při instalaci na čtvrtý pokusný server, na www.jplabs.co.uk se tato chyba po ukončení instalace nenahlásila. Z linku Take me to ACP ovšem došlo k nahlášení, že nemám administrátorské oprávnění a následně se forum samočinně zablokovalo. Jakékoliv další přihlášení ani registrace není možná. Výsledek je vidět na www.finmaker.co.uk odkud je provedeno přesměrování na www.jplabs.co.uk/forum/

Objevil jsem při FTP nahrávání jednu zvláštnost. Při nahrávání souborů na první tři servery, kde byla následně závada, vždy FTP program (FileZila) hlásil, že "server does not support FTP over TLS". Ve čtvrtém případě, při nahrávání na jplabs server se tato hláška neobjevila. A pokud si matně vzpomínám, tak vloni ani dříve se tato hláška neobjevovala při FTP na žádný server. Z toho plyne, že na servrech museli něco "vylepšit" :)) co má za následek problémy s přihlašováním.

Vrátím se ještě k tomu https ... před asi 3-4 roky jsem na jednom serveru nechal nastavit SSL certifikát. Musel se zaplatit, ale byl to certifikát nějaké nižší třídy, jakýsi virtuální či něco takového a vím, že následně návštěvníci webu měli akorát velký problémy, aby web byl vůbec normálně dostupný. Na tom webu nebyl žadný eshop, ani žádné přihlašování. Byl to normální informační jednoduchý web a návštěvníkům hlásil chyby. Po tomhle maléru bylo od používání SSL certifikátu upuštěno.

Zkusím teda zjistit co udělali na servrech a dám dotaz na anglické forum phpBB.

yoshi

Příspěvek od yoshi » pát 09. kvě 2025 20:52:56

Dal jsem včera v noci dotaz na anglické forum. Pak jsem se kouknul znovu na moji instalaci a zjistil jsem že funguje. Dnes ale už zase nefunguje. Nakonec, můžete si vyzkoušet sami tak, že se zaregistrujete, odhlásíte se a zkusíte se znovu přihlásit. Dostanete hlášku, že jste zadali chybné heslo.
Pokusné forum je zde: http://www.finmaker.co.uk/forum/ . Je to anglická verze 3.3.5 , ale je to jedno, protože česká verze se chová stejně a verze 3.3.14 (česká i anglická) se chovají také stejně.

Na vysvětlenou proč jsem nahrál verzi 3.3.5:
snažím se dát do pořádku verzi 3.3.5, abych mohl použít původní databázi. Zjistil jsem, že databáze z verze 3.3.5 nefunguje s verzí 3.3.14 :-( Zřejmě se při upgradu nějak upravuje, ale pouhé nahrátí databáze z verze 3.3.5 do verze 3.3.14 způsobí kolaps fora.

Jenc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jenc » sob 10. kvě 2025 11:46:14

Jaký používáte server? To tu ještě nepadlo a podle mě bychom se od toho mohli odpíchnout.

Jenc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jenc » sob 10. kvě 2025 12:19:39

Mimochodem, adresu „finmaker.co.uk“ zařazuje antispam do spamu. To je na pováženou.

yoshi

Příspěvek od yoshi » čtv 22. kvě 2025 13:19:44

fóra "finmaker.co.uk" a také forum "microforum.co.uk" byla držena se portále heartinternet na linuxových servrech. Obě fóra by intenzivně každý den středem pozornosti hackerů z Ruska a z jihovýchodní Asie. Často dělali nájezdy, že se domluvili a v určitém okamžiku jich tam bylo třeba přes 1000 ... Když se jim ani za rok, přes každodenní snahu nepovedlo se do fora dostat, využili asi jinou cestu a napadli přímo server heartinternetu.
Ani na anglickém phpBB foru se nepovedlo nic moc vyřešit. Obě fora jsem 16.5. zrušil. Zbackupoval jsem databáze. Nyní jsou otevřená na jiném serveru a snad lépe chráněná.
Finmaker forum je zatím zde http://www.finmaker.co.uk/phpbb/ ale ještě ho přemístím.
Antispamy mě nezajímají, hlavně ne ty googlovské :)
Momentálně jde o jiný problém. Původní fóra byla ve verzi 3,3,5. Současná jsou ve verzi 3,3,15
Názvy tabulek databází a přípony jsou jiné. Jde o to, jak do nové databáze přenést data z původní databáze.
Mám přístup na phpMyadmin.

yoshi

Příspěvek od yoshi » pát 23. kvě 2025 15:11:15

Včera jsem smazal testovací forum 3,3,15 (anglickou verzi) a znovu nainstaloval českou verzi 3.3.5. Překvapilo mne, jak hladce se to povedlo. Bez chybových hlášek. :)) Přihlásil jsem se hned do administrátorského panelu, nastavil jsem základní údaje, odhlásil jsem se. Přes noc jsem přemýšlel jak dnes nejlépe nahrát původní databázi.
Dnes jsem se znovu přihlásil. Následně jsem se chtěl přihlásit do administrátorského panelu a ejhle. Už to nejde. :-[
Dostal jsem hlášku
Forbidden
You don't have permission to access this resource.
Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Teda jsem sice administrátor, ale můžu se přihlásit jen jako uživatel. Teda zatím... Zítra asi už ani jako uživatel.
Resumé.
Celý ten program phpBB diskuzního fora je tak nějak odfláknutý. samé problémy. Prostě to smažu a kašlu na to.

TheEilag
Podpora
Podpora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TheEilag » ned 25. kvě 2025 13:45:26

Dobrý den,

chápu, že tato situace může být frustrující. Chyba 403 Forbidden obvykle znamená, že server blokuje přístup k určitému zdroji. Možná by stálo za to zkontrolovat následující:

1. Oprávnění souborů – Doporučuji zkontrolovat oprávnění souborů a složek phpBB na serveru. Soubory by měly mít oprávnění 644 nebo 444, ale složky jako `cache`, `store`, `files` a `images/avatars/upload` by měly být nastaveny na 777.

2. Problémy se souborem .htaccess – Pokud máte na serveru `.htaccess`, zkuste ho dočasně přejmenovat, aby se zjistilo, zda neblokuje přístup k administrátorskému panelu.

3. Hostingová omezení – Některé hostingové služby mohou mít bezpečnostní opatření, která blokují určité administrátorské operace. Může být užitečné kontaktovat podporu hostingu a zjistit, zda k takovému omezení došlo.

4. Vymazání cache a cookies – Doporučuji vymazat cache a cookies v prohlížeči, někdy to pomůže při přihlášení.

5. Pokus o přímý přístup na ACP – Můžete se pokusit o přímé přihlášení pomocí URL:
6. Kontrola správné instalace – Pokud jste nedávno phpBB přeinstaloval, bylo by dobré ověřit, zda jsou všechny soubory správně nahrané a nepoškozené.

Doufám, že některý z těchto kroků pomůže najít řešení!

S pozdravem
TheEilag
POSKYTUJI pouze placenou podporu přes Messenger/SZ a jiné komunikační protokoly.
NEPOSKYTUJI podporu pro warez fóra.
HLEDEJTE A ČTĚTE PRAVIDLA před položením dotazu.
NEURGUJTE podporu.
NEŽÁDEJTE mne o úpravy/aktualizaci Vašeho fóra. Žádosti o aktualizace pište do fóra Pracovní příležitosti.
NEŽÁDEJTE o hledání módu/stylu/překladu, využijte funkci hledat.

yoshi

Příspěvek od yoshi » stř 28. kvě 2025 13:02:24

Dík za reakci. Zajímavý je nápad č. 5. Pokus o přímý přístup na ACP.
Zkusil jsem to ale hlásí to , že dotčená stránka neexistuje. Podíval jsem se FTP na server. Zjistil jsem,že adresář existuje, ale pouze http://finmaker.co.uk/adm/ tedy bez toho phpBB a v tomto adresáři se nachází index.html. Přesto se na něj nedá dostat. Není tam žádné omezení `.htaccess`. Nějak nechápu, proč se na ten soubor nedá dostat. Přitom, bezprostředně po instalaci se na něj dostat dalo. Ale pouze 1x, po opuštění admin panelu znovu již ne.
Subadresář /phpbb pod www.finmaker.co.uk také existuje, ale v něm zase není ten další subadresář /adm :)

Nápad č. 4. Vymazání cache a cookies
Ty se mažou při každém zavření prohlížeče a navíc je systematicky mažu i po zavření nějaké stránky. Cookies tam nejsou.

Nápad č. 2. Problémy se souborem .htaccess
soubor .htaccess nikde není. Prohlédl jsem přes FTP.

Nápad č. 1. Oprávnění souborů
nějak netuším jak mám nastavení zkontrolovat, když se nemůžu dostat do admin panelu.

Zvláštní je, že u fóra www.microforum.co.uk se tento jev nevyskytl, stále se tam lze dostat do admin panelu. Momentálně tam je ale problém s uploadem původní databáze. Krom toho odtamtuď přes contact us neodchází majly.

Zkusaím ještě znovu přeinstalovat forum finmaker.co.uk... pak se uvidí. :-(

yoshi

Příspěvek od yoshi » stř 28. kvě 2025 13:09:59

A ještě dodatek ...
Napadlo mne právě udělat pokus. Co se stane když přesunu /adm pod phpbb/. Udělal jsem to, nyní je finmaker.co.uk/phpbb/adm/
Při pokusu o přístup jako adninistrátor po zalogování se jako uživatel, dostanu nyní hlášku:
Not Found
The requested URL was not found on this server.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Ale když se chci přihlásit přímo, viz nápad č.5 nahoře, tak se objeví prázdná stránka. Zjevně nějaká chybička v PHP kódech.

Smažu to celé a zkusím novou instalaci. Poslední pokus.

Odpovědět