Plural Rules

Zde můžete diskutovat o nové verzi phpBB nebo jejím překladu.
Zamčeno
Difadon
Kontaktovat uživatele:

Plural Rules

Příspěvek od Difadon » pon 13. led 2014 22:26:02

Zdravím,

Dneska jsem se koukal na novou verzi phpBB 3.1.0-a2 a narazil jsem v ní na toto:
phpBB 3.1.0-a2 */language/en/common.php píše: // You can define different rules for the determination of plural forms here.
// See http://wiki.phpbb.com/Plural_Rules for more information
// or ask the translation manager for help.
'PLURAL_RULE' => 1,
Akorát jsem nějak nepochopil, jak to vlastně funguje. Nenašel by se tu někdo, kdo by mi to pomohl pochopit? :)

leschek
Kontaktovat uživatele:

Re: Plural Rules

Příspěvek od leschek » pon 13. led 2014 23:18:59

To jsou pravidla pro psaní množných čísel. Pro ČR a SR je pravidlo 8, takže místo jedničky vložíš osmičku.
V češtině se používají 3 různé plurály, takže to funguje následovně (příklad):

Kód: Vybrat vše

'VIEW_PM_MESSAGES'			=> array(
		1	=> '%d zpráva',
		2	=> '%d zprávy',
		3	=> '%d zpráv',
	),
  1. 1 se používá u jedné věci (v příkladu to bude jedna zpráva) - tzn. že pokud bude někde počet zpráv 1, tak se vypíše "1 zpráva" - tohle vlastně plurál není.
  2. 2 se používá u 2-4 věcí a vypíše se "2 zprávy", "3 zprávy" nebo "4 zprávy".
  3. 3 se používá u počtu 5 a více věcí a vypíše se "5 zpráv", "20 zpráv", "1523 zpráv" atd.
V praxi to funguje tak, že tam, kde máš array s plurálama doplníš třetí položku, protože v ang. jsou jen 2 položky. Občas se vyskytne i nula a tu třeba já nechávám tak jak je, i když to obvykle nemá žádný vliv, protože hodnota 0 se skloňuje jako 5 a více. Mohlo by na tom záležet jen pokud se místo 0 napíše žádné, nikdo atd. Doufám, že to trochu dává smysl.

P.S. Mimochodem to asi spíš patří do fóra "phpBB3 Překlad".
Naposledy upravil(a) leschek dne úte 14. led 2014 16:42:34, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplněno pár věcí

Difadon
Kontaktovat uživatele:

Re: Plural Rules

Příspěvek od Difadon » stř 15. led 2014 21:14:12

Díky moc. Už tomu rozumím. :)

Zamčeno