Namixované heslo
Re: Namixované heslo
Takže jsem to vyzkoušel a byl bych schopen se zaregistrovat s těmito kombinacemi:
Pouze alfanumerické jméno - zkusil jsem 111rrr, 1111, rrrr a všechny fungovali (je to bez mezer vpředu). Když jsem zkusil vložit mezeru: rrr r, tak mi to vyhodilo chybu (nepovolený znak).
Jakékoliv písmeno a číslo - zkusil jsem to samo, co v předešlém případě a pustilo mě to dál úplně stejně, tak můžu říct, že se obě možnosti neliší.
Překladatel má tedy dvě možnosti. Buď napsat na phpBB.com a zeptat se přímo tam, popřípadě to nahlásit jako chybičku (ona to vlastně chyba není, jen zbytečná možnost navíc), nebo to přeložit doslova a zapomenou na to, protože to víceméně nic neovlivní a uživatelům to bude jedno (za posledních 5 let nebo jak je to dlouho v phpBB si toho nikdo nevšiml).
Pouze alfanumerické jméno - zkusil jsem 111rrr, 1111, rrrr a všechny fungovali (je to bez mezer vpředu). Když jsem zkusil vložit mezeru: rrr r, tak mi to vyhodilo chybu (nepovolený znak).
Jakékoliv písmeno a číslo - zkusil jsem to samo, co v předešlém případě a pustilo mě to dál úplně stejně, tak můžu říct, že se obě možnosti neliší.
Překladatel má tedy dvě možnosti. Buď napsat na phpBB.com a zeptat se přímo tam, popřípadě to nahlásit jako chybičku (ona to vlastně chyba není, jen zbytečná možnost navíc), nebo to přeložit doslova a zapomenou na to, protože to víceméně nic neovlivní a uživatelům to bude jedno (za posledních 5 let nebo jak je to dlouho v phpBB si toho nikdo nevšiml).
Podle mne povolení uživatelských jmen záleží na nastavení v administraci.
Omezit znaky v uživatelských jménech.
Jakýkoliv znak
Pouze alfanumerické
Alfanumerické a oddělovače
Jakékoliv písmeno a číslo
Libovolná čísla, písmena a oddělovače
ASCII (bez mezinárodních znaků)
Omezit znaky v uživatelských jménech.
Jakýkoliv znak
Pouze alfanumerické
Alfanumerické a oddělovače
Jakékoliv písmeno a číslo
Libovolná čísla, písmena a oddělovače
ASCII (bez mezinárodních znaků)
Klidně mi Vykejte, mohl bych být Vašim dědou...
1. Murphyho zákon: Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!
stránky: KK Zálabák Smiřice, test stránky pro všechny
[url=mailto://prolamy@email.cz?subject=phpBB%20pomoc]kontakt[/url] v případě pomoci - instalace systémů, založení databáze a tabulek, FTP přístup
[url=mailto://prolamy@email.cz?subject=phpBB%20pomoc]kontakt[/url] v případě pomoci - instalace systémů, založení databáze a tabulek, FTP přístup
- Fargotroniac
Ano, to je samozřejmě jasné. Podle toho co nastavíš v administraci se ti poté při registraci vypíše jedna z podmínek co může uživatelské jméno obsahovat (alfanumerické,....). Jde tedy o to (záhadu rozlouskl lechsek), že je v phpBB jedno, zda se nastaví možnost alafanumerických znaků či možnost písmen a čísel, protože je výsledek úplně stejný.
V případě čísel je podle zdojového kódu vyhodnocováno také malá a velká písmena - to je ta záhada + samozřejmě pokud jsou speciální znaky v kombinaci.
Doplním:
Doplním:
Záleží také na verzi php a existenci funkce mb_ereg_match.kksmirice píše: Jakýkoliv znak - USERNAME_CHARS_ANY
Pouze alfanumerické - USERNAME_ALPHA_ONLY
Alfanumerické a oddělovače - USERNAME_ALPHA_SPACERS
Jakékoliv písmeno a číslo - USERNAME_LETTER_NUM
Libovolná čísla, písmena a oddělovače - USERNAME_LETTER_NUM_SPACERS
ASCII (bez mezinárodních znaků) - USERNAME_ASCII
- Fargotroniac
Tak a mám v tom zase zmatek.
Takže abych to konečně uzavřel, bude vadit, když k tomu budu přistupovat tak, že se jedná v podstatě o to samé? 
Ne nebude to vadit. Je to to samé.
ALHPANUMERIC = PÍSMENA A ČÍSLA - vyhodnocení [a-zA-Z0-9] nebo [[:upper:][:lower:][:digit:]]
V kódu je i chyba při vyhodnocení pouze písmen:Vyhodnocuje i čísla!
a písmena a čísla:
ALHPANUMERIC = PÍSMENA A ČÍSLA - vyhodnocení [a-zA-Z0-9] nebo [[:upper:][:lower:][:digit:]]
V kódu je i chyba při vyhodnocení pouze písmen:
Kód: Vybrat vše
case 'USERNAME_ALPHA_ONLY':
$pcre = true;
$regex = '[A-Za-z0-9]+';
break;
a písmena a čísla:
Kód: Vybrat vše
case 'USERNAME_LETTER_NUM':
if ($pcre)
{
$regex = '[\p{Lu}\p{Ll}\p{N}]+';
}
else if ($mbstring)
{
$regex = '[[:upper:][:lower:][:digit:]]+';
}
else
{
$pcre = true;
$regex = '[a-zA-Z0-9]+';
}
break;
- Fargotroniac
Takže to mohu považovat za stejné, ale stejné by to být nemělo. Správně by při použití alfanumerických znaků mělo jít pouze písmena nebo čísla a né dohromady?
Pokud to tak je, tak zkusím kontaktovat phpBB.com s tím, že tam mají tuto chybku.
Pokud to tak je, tak zkusím kontaktovat phpBB.com s tím, že tam mají tuto chybku.
Pojem alfanumerické znaky jsou písmena a čísla z ASCII kódů. Bez diakritiky. Lze tedy použít libovolný znak z rozsahu 0-9, a-z, A-Z. Kombinace těchto znaků je také považována za správnou.Fargotroniac píše:... Správně by při použití alfanumerických znaků mělo jít pouze písmena nebo čísla a né dohromady? ...
To, že jsou vyžadovány alfanumerické znaky neznamená, že se nemohou kombinovat.
Tedy:
Pokus12, pokus, 123 je relevantní alfanumerický řetězec.
Pokusný12 již není relevantní, obsahuje diakritiku.
Co se týče kombinace znaků je na programátorovi, zda musí nebo nemusí jméno či heslo obsahovat kombinaci těchto znaků.
Regulární výrazy.
Lze také usuzovat, že pod pojmem PÍSMENA a ČÍSLA lze zadat i diakritiku (na rozdíl od alfanumerického řetězce). Takto by se také mohl vysvětlovat onen rozdíl v překladech.
Podle toho, co jsem našel na některých webech (wikipedia, whatis.techtarget.com) mezi alfamunerické symboly patří celá abeceda toho, kterého jazyka + čísla, takže i písmena s diakritikou. Slovo alfanumerický vzniklo ze slov alphebet (abeceda) a numeric (číselný), takže i dává smysl, aby to obsahovalo kompletní abecedu.
V phpBB je to podle testu registrace tak, jak napsal kksmirice, tj., že alfanumerické znaky jsou bez háčků a čárek (neprošlo jméno adbčží1230) a písmena a čísla jsou písmena i s diakritikou a čísla (prošlo jméno adbčží1230).
V phpBB je to podle testu registrace tak, jak napsal kksmirice, tj., že alfanumerické znaky jsou bez háčků a čárek (neprošlo jméno adbčží1230) a písmena a čísla jsou písmena i s diakritikou a čísla (prošlo jméno adbčží1230).
Musí Tě trochu poopravit.leschek píše:... mezi alfamunerické symboly patří celá abeceda toho, kterého jazyka + čísla, takže i písmena s diakritikou. ...
Striktní pojetí pojmu nezahrnuje národní znaky, proto ten rozdíl mezi pojmy alfanumerický a písmena a číslice.
Nepatří tam celá abeceda. Patří tam ASCII znaky (26 znaků malými písmeny, 26 znaků velkými písmeny a 10 číslic), ostatně lze vyčíst i z kódu pro vyhodnocování těchto znaků => [a-zA-Z0-9] (na rozdíl od [[:lower:][:upper:][:digit:]]).
Obecně tak téměř každý programátor chápe pod pojmem alfanumerický znak pouze oněch 62 znaků (case sensitive) respektive 36 znaků.
- Fargotroniac
Super, tak už konečně chápu rozdíl. 
Alfanum - Písmena + čísla
Písmena a čísla - Písmena + Písmena s diakritikou + čísla
Děkuji vám mockrát
Alfanum - Písmena + čísla
Písmena a čísla - Písmena + Písmena s diakritikou + čísla
Děkuji vám mockrát
Naposledy upravil(a) kksmirice dne pon 12. srp 2013 9:48:16, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Hrajeme si se slovíčky, alfa = znak.
Důvod: Hrajeme si se slovíčky, alfa = znak.
Co nadělám, vycházel jsem z článku na wikipedii, která není pro programátory. Na druhé straně normální uživatel phpBB taky není programátor, tak ho název může zmást, což se stalo i nám, jinak bychom o tom nehovořili na dvou stránkách.kksmirice píše:Musí Tě trochu poopravit.
Striktní pojetí pojmu nezahrnuje národní znaky, proto ten rozdíl mezi pojmy alfanumerický a písmena a číslice.
Neboj taky mne to zpočátku dotazu mátlo...
Od toho je to fórum abychom zde diskutovali k problémům. To poopravení nebylo však myšleno úplně na Tebe, ale pro ujasnění si pojmů.
Přikláněl bych se k názoru, že pokud jsou povoleny znaky s diakritikou, pak by bylo vhodné tuto skutečnost uvádět v textu. Např.: Písmena (včetně národních znaků) a čísla... Tím by bylo vše hned jasné...
No hlavně, že jsme se někam dobrali ke spokojenosti všech.
Od toho je to fórum abychom zde diskutovali k problémům. To poopravení nebylo však myšleno úplně na Tebe, ale pro ujasnění si pojmů.
Přikláněl bych se k názoru, že pokud jsou povoleny znaky s diakritikou, pak by bylo vhodné tuto skutečnost uvádět v textu. Např.: Písmena (včetně národních znaků) a čísla... Tím by bylo vše hned jasné...
No hlavně, že jsme se někam dobrali ke spokojenosti všech.