phpBB a SEO

Zde najdete veškeré články portálu phpBB.cz
ameeck
Příspěvky: 6425
Registrován: ned 06. lis 2005 1:00:00

phpBB a SEO

Příspěvek od ameeck » ned 01. úno 2009 16:51:04

Mnohokrát jsem na fóru a na stránkách, kde probíhala diskuzi o výkonnosti phpBB fór ve vyhledávačích, viděl veliký omyl. Mnoho lidí si myslí, že SEO znamená přepsat URL a změnit koncovku na html. Rád bych mnohé vyvedl z tohoto omylu a napsal něco více o zlepšení konkurenceschopnosti phpBB ve výsledcích vyhledávání.

Vymezme pojem SEO

SEO je zkratka pro „Search Engine Optimization“, tedy optimalizace pro vyhledávače. Tento pojem pod sebe zahrnuje mnoho úkonů a možností. Mezi ty nejpoužívanější a nejznámější patří, pokud začnu od píky:
  • Validita kódu, základ pro to, aby mohl vyhledávač správně interpretovat stránku
  • Správné rozvržení prvků na stránce - toto zahrnuje vhodné použití nadpisů h1 až h6, roztřídění textu do odstavců atd.
  • Výskyt klíčových slov, které mají být nalezitelné přes vyhledávče na stránkách a jejich přítomnost v nadpisech
  • Odkazy na vaše stránky z jiných webů, čím tyto weby jsou výše ve výsledcích, tím lépe. Jedno z měřítek pro užitečnost odkazu z jiné stránky je její Pagerank
phpBB se stará o základní optimalizaci

phpBB plní první tři body samo, poskytuje sémantický validní kód ve výchozích šablonách, který je lehce „stravitelný“ pro vyhledavače. phpBB3 přineslo jednu velmi významnou funkci - dokáže rozpoznat, kdy se na stránky kouká bot a načte mu mírně upravený obsah. Nezobrazí odkazy na stránky bez obsahu, jako je odesílání nebo nahlašování příspěvků, formulář pro hledání atd. Tyto stránky nemají žádnou informační hodnotu a pouze překážejí ve výsledcích. Botům nikdy nepřidá do URL SID, což je identifikátor, který se může zobrazit v adrese a stará se o přihlášení a autentikaci. Ten je v odkazu na vaše stránky vždy navíc a roboti, které se starají o indexování stránek ho nepotřebují.

Problematika přepsaných URL - „SEO MODy“

Nejčastěji aplikovanou úpravou pro zlepšení pozice fóra ve vyhledávání jsou MODy, které přepíší URL na statické a nepoužívají klasické dynamické jako ve výchozí instalaci:

Přepsaná URL: /nenajde-ma-v-google-t6941.html
Dynamická URL: /viewtopic.php?t=6941

Jedna výhoda přepsaných URL je hned zřejmá, přidá vám bonus do výskytu klíčových slov, obzvláště v URL se počítají za hodně. Kvůli tomu se také tento MOD nasazuje. Tím ale končí přínos a je potřeba zdůraznit stinné stránky podobného řešení - v tuto chvíli osobně neznám bezproblémově fungující MOD na přepsané URL pro phpBB. Jsou sice takové, které fungují bez větších obtíží, problém se ale objeví při aktualizaci. Nasazení takovéhoto MODu je obrovský zásah do systému a vyžaduje mnoho úprav. Ruční aktualizace se pak stanou vaší noční můrou. Pokud jste technicky zdatnější a sami se vyznáte v úpravach .htaccess a umíte s modulem mod_rewrite, není to takový problém. Pro technicky méně zdatné správce fór je toto ale velmi častý problém se kterým se setkáváme i na fóru.

Co můžete udělat vy

V prvé řadě zajistit to, aby se odkaz na vaše fórum objevil jinde na internetu - tvořte tzv. zpětné odkazy. Neuchylujte se k spamujícím praktikám, zkuste kontaktovat fóra z podobného oboru a nabídnout jim výměnu zpětných odkazů, které zobrazíte v patičce nebo na indexu fóra. U fór, které jsou velikostně podobné tomu vašemu, většinou budete slavit úspěch, doporučuji si připravit e-mail se slušnou žádostí a připravenou představou o tom, jak bude výměna odkazů vypadat.

Pomůže i registrace do katalogů, na internetu českém i mezinárodním je mnoho stránek, kam můžete zapsat svoje fórum a dostanete zpětný odkaz zadarmo. Zkuste využít tuto možnost. Přínos z těchto odkazů není extra velký, neboť katalogy odkazují na tisíce stránek, přesto je to plus, které zvláště u malých fór není zanedbatelné. Nemusíte se v tomto případě potýkat s tím, že nenaleznete vhodné fórum pro výměnu odkazů.

Závěrem pozvání k pokračování

V dalším článku bych rád představil některé alternativní MODy k přepsání adres na fóru a popsal jejich přínosy a nebezpečí, optimalizace fóra pro vyhledavače zde zdaleka nekončí a lze udělat dost pro to, aby vaše fórum figurovalo mezi prvními v Googlu a jiných vyhledavačích a přineslo vám mnoho nových uživatelů a návštěvníků.

Uživatelský avatar
Tom@S
Příspěvky: 509
Registrován: pon 21. kvě 2007 19:30:49
Kontaktovat uživatele:

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od Tom@S » ned 01. úno 2009 19:52:01

neviem ci je tu dovolene reagovat ale zrejme ano.
Tento clanok je super maxi vycuc ale ako zaklad informacii postaci, teda aspon co sa for tyka. S jednou vecou naprosto suhlasim a to je zmena pohladu na botov. To ze nemaju SID je velke plus, riesi to duplicitu, ale ako som uz pisal na phpbb3.sk je stale vela veci co sa da zlepsit, prikladom by mohol byt wordpress, ktory je naozaj super lahko tvarny pre optimalizaciu. Zatial vsak vidim zamer ist hlavne po funkcnosti a bezpecnosti ako po optimalizacii, co teamu vobec nezazrievam, ved za buletinom mali obrovsku medzeru, ktora zmizla vydanim trojkovej verzie. Stale si vsak stojim a kludne mozem aj argumentovat, ze phpbb nie je nijak extra vyzbrojene z pohladu seo.
Inak ja som mal pouzitych dost modifikacii a zmien a problemy to nerobilo ziadne, nic co by sa nedalo zvladnut funkcnost ostala, akurat ta aktualizacii bola zlozitejsia, ale dalo sa to riesit napriklad nahratim uplne novych namodovanych suborov a upravou v lang filoch. Horsie ak tych uprav bolo viacej vtedy to bola naozaj nocna mora hlavne pri intenzite vydavania novych verzii.

ameeck
Příspěvky: 6425
Registrován: ned 06. lis 2005 1:00:00

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od ameeck » ned 01. úno 2009 20:54:32

Komentáře jsou zde vítány :)

Jinak budu rád když konkrétně napíšeš v čem má phpBB rezervy v tomto ohledu.

„Super maxi vycuc“ možná, nejde o to tu dělat odbornou přednášku, ale v několika článcích pokrýt základní možnosti jak zlepšit SEO pro své fórum.

Uživatelský avatar
mates
Příspěvky: 53
Registrován: ned 08. led 2006 1:00:00

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od mates » ned 01. úno 2009 21:09:20

Díky za pěkný článek. Na pokračování se těšim. O podpoře phpBB SEO jsem ani nevěděl. Přidal bych jen to, že při zvyšování počtu návštěvníků a používání překladu adres pomocí .htaccess, se zvedá i zátěž. Na freehostinzích nebo levnějších hostinzích je to pak znát.

Uživatelský avatar
Tom@S
Příspěvky: 509
Registrován: pon 21. kvě 2007 19:30:49
Kontaktovat uživatele:

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od Tom@S » ned 01. úno 2009 22:12:35

no vo fore ako takom nie je az tak moc co robit, skor ide o pracu vonku teda tvorba odkazov. Od phpbb ocakavam prehladny maly kod, aby sa robot dobre cital ostatne veci som popisal tu http://www.phpbb3.sk/forum/viewtopic.ph ... 503#p16486
ten vycuc som myslel tak ze je to naozaj super vycuc informacii, seo je tak na knizku az dve, ale pre fora je to dostacujuce vysvetlenie. Hlavna je tvorba spravnych odkazov, ale vzdy sa da spravit kopec zmien aj v samotnom systeme, je to uz len na uzivateloch ci su ochotni sa s tym babrat.
mates píše:Přidal bych jen to, že při zvyšování počtu návštěvníků a používání překladu adres pomocí .htaccess, se zvedá i zátěž. Na freehostinzích nebo levnějších hostinzích je to pak znát.
nemyslim zeby som o takomto probleme nieke cital, myslim ze je to zatazenie zanedbatelne ak vobec nejake je. O freehostingoch je skoda hovorit tam je problem so statickymi url to najmensie.

Uživatelský avatar
R-stick
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 907
Registrován: pát 13. led 2006 1:00:00
Bydliště: Vysoké Studnice
Kontaktovat uživatele:

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od R-stick » čtv 05. úno 2009 1:53:01

Jedno z komerčních řešení pro phpBB3 : http://www.magic-seo-url.com/cz/phpbb3/ Sice stojí kolem 2000,- ale za tuto cenu nabízí docela zajímavé možnosti.
http://www.rstick.com -bubenické paličky
http://www.sferabubeniku.info - bubenické diskusní fórum.
NEPOSKYTUJI podporu přes soukromé zprávy a mail. => ptejte se na fóru.

Uživatelský avatar
Tom@S
Příspěvky: 509
Registrován: pon 21. kvě 2007 19:30:49
Kontaktovat uživatele:

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od Tom@S » čtv 05. úno 2009 21:50:21

pokial viem tak tam nie je ziadny rozdiel oproti phpbb-seo.com aspon nic za co by stalo dat 2000 to dam radsej niekomu ten mod za 500 nainstalovat a toto ma dobre pobavilo.
# Maximalizuje PageRank pro úspěšné SEO! co maju upravy na fore spolocne s pagerankom? :D
# Je kompatibilní se všemi phpBB3 MODy. - ako to mozu vediet?

Uživatelský avatar
mates
Příspěvky: 53
Registrován: ned 08. led 2006 1:00:00

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od mates » čtv 05. úno 2009 22:58:14

Magic SEO URL má hezčí url než phpBB SEO, ale spíš platíš za podporu. Já bych za to 2000 nedal, ale asi nejsme jejich cílová skupina.

Uživatelský avatar
R-stick
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 907
Registrován: pát 13. led 2006 1:00:00
Bydliště: Vysoké Studnice
Kontaktovat uživatele:

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od R-stick » čtv 05. úno 2009 23:20:18

Na Magic SEO URL se mi hlavně líbí to, jak má ošetřené duplicitní stránky a dále to, že lze dodělat přepisování i pro mody (např galerii) Ovšem praktické zkušenosti s provozem nemám - ale chci ten mod časem vyzkoušet. ty 2000 zas nejsou tak moc .....
http://www.rstick.com -bubenické paličky
http://www.sferabubeniku.info - bubenické diskusní fórum.
NEPOSKYTUJI podporu přes soukromé zprávy a mail. => ptejte se na fóru.

Uživatelský avatar
Tom@S
Příspěvky: 509
Registrován: pon 21. kvě 2007 19:30:49
Kontaktovat uživatele:

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od Tom@S » pát 06. úno 2009 3:37:04

mates píše:Magic SEO URL má hezčí url než phpBB SEO, ale spíš platíš za podporu. Já bych za to 2000 nedal, ale asi nejsme jejich cílová skupina.
a to su ake? tak ci tak tam musi byt jedna premenna ktora oznaci temu, inak to nejde.
R-stick odstranenie duplcity ma aj premod z phpbb-seo, zaujimava vec moze byt ale pouzitie pre ine mody, aj ked samotne url nemaju nejaku extra vahu, skor ide o pohodlie pre uzivatelov, ja by som za to nedal ani 100 nie preto zeby som nemal ale platit za nieco co nema samo o sebe vyznam ...

Uživatelský avatar
mates
Příspěvky: 53
Registrován: ned 08. led 2006 1:00:00

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od mates » sob 07. úno 2009 1:23:43

Nějak jsem to nezkoušel, ale po letmém pohledu na fora má Magic SEO url linky ve tvrau /název-fora/název-topicu/ kdežto phpBB SEO /název-fora/discussion-cislo. Nebo tak nějak. Říkám, že jsem to nezkoušel tak nevim. Třeba to jde nastavit i u phpBB SEO.

ameeck
Příspěvky: 6425
Registrován: ned 06. lis 2005 1:00:00

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od ameeck » sob 07. úno 2009 9:15:11

SEO mody, které přepíšou URL na forum.cz/t8353.html, kde 8353 je ID tématu, jsou de facto k ničemu. Účel je dostat do URL nějaké klíčové slova, tady žádná nevidím.

Sacryy

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od Sacryy » ned 08. úno 2009 17:34:09

No ja nevim platit za todle 2k. Ani ve snu.
Ja bych rek ze kdo si pocka ten se docka. Casem se da dosahnout dobreho umisteni ve vyhledavacich i bez nejakych ho..din, jako je todle. Jen tahaj z lidi penize.
My mame forum asi jen 2 nebo 3 mesice a v seznamu jsme na prednich pozicich, jak rikam chce to cas.
V google trochu pokulhavame, ale vetsina lidi vyuziva stejne seznam.

Uživatelský avatar
mates
Příspěvky: 53
Registrován: ned 08. led 2006 1:00:00

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od mates » ned 08. úno 2009 23:53:33

Sacryy píše:Ja bych rek ze kdo si pocka ten se docka. Casem se da dosahnout dobreho umisteni ve vyhledavacich i bez nejakych ho..din, jako je todle.
Když budeš mít klíčová slova v url, nebudeš penalizován za duplicity apod. můžeš být i výše a to i mnohem dříve. A pokud si webem vyděláváš, je každý uživatel důležitý.
Sacryy píše:V google trochu pokulhavame, ale vetsina lidi vyuziva stejne seznam.
Ne každé forum je závislé jen na českých uživatelích.

black@white
Příspěvky: 172
Registrován: úte 08. dub 2008 21:06:20

Re: phpBB a SEO

Příspěvek od black@white » sob 21. úno 2009 19:34:37

s tím souvisí:
psát html kód do tágu:

Kód: Vybrat vše

<h1>,<h2>,<h3>,<h4>,<h5>,<h6>
text psát do:

Kód: Vybrat vše

<p></p>
Je to pre google lepší...v databáze miliónu stránek je dúležitý tág:

Kód: Vybrat vše

<meta name="robots" content="noindex,nofollow"> //napr...
noindex,nofollow - aby google nesliedil napr. administrácií
Pak metatág:

Kód: Vybrat vše

<meta name="keywords" content="phpBB,phpBB 3,phpBB3,..."> 
tento meta tág je jeden z NAJDÔLEŽITEJŠÍCH !...pomocou neho si vás priradí google do tabuľky napr. phpBB
a ešte tág:

Kód: Vybrat vše

<meta name="description" content="Fórum o phpBB,Najnovšie triky v phpBB módoch,Najnovšie phpBB triky."> //napr.
description je Najdôležitejší meta tág
Ďalej čo sa tíka scriptov
GOOGLE BOT nepozná jazyk JAVASCRIPT
teda: pokiaľ používate presmerovanie na stránku pomocou JS,radšej to urobte cez PHP,HTML.
Rewrite URL...
porovnajte adresy:

Kód: Vybrat vše

http://www.mojeforum.cz/viewforum.php?id=51648255242579955452252334
a:

Kód: Vybrat vše

http://www.mojeforum.cz/Priklad-rewriteURL
čo je lepšie?...predstavte si že máte 12000 adries podobných tej prvej...zaťaží to server jak toto...
tak...lekcia SEO je zatiaľ u konca...

Odpovědět